FÖRLAGET - THE PUBLISHER

Förlaget

FlyGloster Media är ett litet hobbyförlag som drivs ideellt av flyghistoriker Mats Averkvist. Ambitionen är att ge ut, i huvudsak svensk flyghistorisk litteratur. Jag samarbetar tätt med flyghistoriskt intresserade personer och med olika flyghistoriska föreningar och organisationer.
Förlaget startades i Norge 2007 som FlyGloster Forlag för att kunna ge ut Nils Mathisruds Norsemanbok.

The Publisher

FlyGloster Media is a small hobby company which is run non-commercially by aviation historian Mats Averkvist. My ambition is to produce Swedish aviation historical literature. I am in close cooperation with aviation historians and with aviation historical societies and institutions.
The company was started in Norway in 2007 as Flygloster Publishing in order to publish Nils Mathisruds book about the Norseman.


Mats Averkvist är född 1961 i handels- och sjöfartsstaden Norrköping. Han växte upp i det lilla samhället Svärtinge, mellan Norrköping och Finspång och gick också i skolan där de första sex åren. Därefter blev det högstadieskola och fyrårigt tekniskt gymnasium med elektroteknisk inriktning i Norrköping. Uppväxten präglades av den omedelbara närheten till naturen i Svärtinge, som utgör en förkastningsbrant i den yttersta västliga delen av Kolmårdsmassivet.
Svärtingeskolan hade en del egenheter. Bland annat så låg den mitt i förlängningen av bana 33 på F 13 Bråvalla. På eftermiddagarna när eleverna höll på att spela brännboll på skolgården så kom ofta flottiljens Drakenflygplan på låg höjd över skolan på väg ned för att landa. På förmiddagarna så startade de med tänd EBK och gjorde en vid sväng framför skolan ut över sjön Glan. Fönsterrutorna skallrade och det blev inte mycket sagt på lektionerna när maskinerna startade var femte minut! Det kan ha varit det, eller att Mats pappa hade en trave Bigglesböcker som gjorde att den unge sonen började intressera sig för flyghistoria. Plastmodellbygge och serietidningen Pilot gjorde väl också sitt till.
Hans yrkesverksamma liv började på Ericsson i Norrköping 1984. 1998 Flyttade han till Norge och blev bofast där. Mats har hela sitt liv arbetat som telekommunikations-ingenjör och senare inom industrin. Fritiden ägnas åt forskning och flyghistoriskt författande. I Norge var han redaktionssekreterare för den norska flyghistoriska tidskriften Flyhistorie. Mats är sedan 2013 ständig sekreterare i Flyglitteraturgruppen Malmen (FLIT). 2016 flyttade Mats tillbaka till Sverige och arbetar på ett företag inom elförsörjningsindustrin.Sedan några år är han också redaktör för Bråvallabladet, F 13 Kamratförening. Hans flyghistoriska inriktning är främst Flyg i Norrköping och generellt militärt svenskt flyg samt civilt flyg 1919-1963.